Brownie z batatem i rodzynkami

Z pracy do domu wracałem naładowany jak Golf 3 uchodźcami i wiedziałem, że ten dzień nie skończy się na jednej potrawie. Tajfun więc wpadł do kuchni i po trzydniowej rozłące postanowił zaszaleć. Działania nie skończyły się na jednej potrawie, ale w dniu dzisiejszym zdradzę tylko jedną z nich, na osłodę dzisiejszego poranka.

Składniki:

  • 1 spory batat (przed obraniem ważył 548 g),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • ½ szklanka mąki ryżowej,
  • 20–25 daktyli,
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • ¼ szklanki wody, 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • garść rodzynek,
  • garść migdałów.

Sposób przygotowania:

1. Batata obieramy, kroimy w kostkę i ugotować na parze do miękkości. 

2. Przestudzone bataty wrzucamy z daktylami i wodą do blendera i miksujemy na gładką masę. 

3. Suche składniki mieszamy, po czym łączymy je z masą i rodzynkami. Powinienem dodać do środka kawałki czekolady, ale byłem tak zajarany tym co robię, że najzwyczajniej w świecie zapomniałem. Jeśli Wasze emocje będą mniejsze, koniecznie dorzućcie kilka pokruszonych kostek do ciasta.  

4. Wyrobione ciasto układamy na blaszce (wymiar blaszki zapomniałem sprawdzić, ale jest to mniejsza blaszka w kształcie kwadratu — edycję przeprowadzę po powrocie do domu), wyłożonej papierem i pieczemy przez około 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

5. Po przestudzeniu ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli i posypujemy migdałami. 

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Czekolada w diecie osoby odchudzającej się

Dla wszystkich, którzy kiedyś próbowali brownie, czy to z kaszy jaglanej, czy z dodatkiem buraków nie potrzeba lawiny słów by zachęcić do przygotowania tego prostego ciasta. 

Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tańsze alternatywy dla superproduktów Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Tych produktów nie jedz przed treningiem Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Bananowy chleb Azjatycki krem z marchewki Jakie właściwości mają ostrygi? Sok z cytryny - właściwości Właściwości pomidorów Orkisz – idealny na śniadanie w chłodne dni Przygotuj shota na odporność z trzech składników Właściwości pistacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? Polskie superfoods Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Wegańskie ciasteczka

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 5 fit śniadań z płatków owsianych Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Pyszne i Zdrowe Naleśniki Kokosowe