Brownie z batatem i rodzynkami

Z pracy do domu wracałem naładowany jak Golf 3 uchodźcami i wiedziałem, że ten dzień nie skończy się na jednej potrawie. Tajfun więc wpadł do kuchni i po trzydniowej rozłące postanowił zaszaleć. Działania nie skończyły się na jednej potrawie, ale w dniu dzisiejszym zdradzę tylko jedną z nich, na osłodę dzisiejszego poranka.

Składniki:

  • 1 spory batat (przed obraniem, ważył 548 g),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • ½ szklanka mąki ryżowej,
  • 20 -25 daktyli,
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • ¼ szklanki wody, 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • garść rodzynek,
  • garść migdałów.

1. Batata obieramy, kroimy w kostkę i ugotować na parze do miękkości. 

2. Przestudzone bataty wrzucamy z daktylami i wodą do blendera i miksujemy na gładką masę. 

3. Suche składniki mieszamy, po czym łączymy je z masą i rodzynkami. Powinienem dodać do środka kawałki czekolady, ale byłem tak zajarany tym co robię, że najzwyczajniej w świecie zapomniałem. Jeśli Wasze emocje będą mniejsze, koniecznie dorzućcie kilka pokruszonych kostek do ciasta.  

4. Wyrobione ciasto układamy na blaszce ( wymiar blaszki zapomniałem sprawdzić, ale jest to mniejsza blaszka w kształcie kwadratu — edycję przeprowadzę po powrocie do domu), wyłożonej papierem i pieczemy przez około 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

5. Po przestudzeniu ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli i posypujemy migdałami. 

Dla wszystkich, którzy kiedyś próbowali brownie, czy to z kaszy jaglanej, czy z dodatkiem buraków nie potrzeba lawiny słów by zachęcić do przygotowania tego prostego ciasta. 

Zobacz również: Wiosenny detoks

Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Bananowy chleb Azjatycki krem z marchewki Jakie właściwości mają ostrygi? Sok z cytryny - właściwości Właściwości pomidorów Orkisz – idealny na śniadanie w chłodne dni Przygotuj shota na odporność z trzech składników Właściwości pistacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? Polskie superfoods Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Wegańskie ciasteczka Sernik z kaszy bulgur Cynamonowa tarta z jabłkami Owsiane ciasteczka czekoladowe z zielonym koktajlem Poznaj właściwości liczi Jak działa aloes?

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe Przepis na kawowe naleśniki