Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie

Doszły mnie słuchy, że w dyskoncie spożywczym z owadem w logo, można nawiązać współpracę z niejakim Panem Brokułem, który za kilka złociszy oddaje się cały. Nie wiem jak udało mu się skręcić Madzię ( chyba ma koleś niezłą gadkę ), ale przyszedł z nią do domu i od razu zaczął się panoszyć. Żeby uśpić jego czujność, początkowo nie zwracałem na niego uwagi, wręcz ignorowałem go ostentacyjnie, nie reagując na jego zaczepki. W końcu się zmęczył i spokojnie zaległ w koszyku. Patrząc na ubranego w róże, tętniącego życiem Pana Brokuła opadającego z sił, w głowie już układałem plan jak sprawdzić jego rzekomą świetność. Postanowiłem go przetestować na polu kojarzonym z dużym strzałem kalorycznym. Nie przerywając snu, wrzuciłem go w wir przygotowań i po krótkim czasie, wylądował na słonecznej plaży piekarnika. O tym, czy wyszedł z niego zadowolony i czy moje oczekiwania zostały spełnione, napiszę poniżej.

SPÓD:

    1 brokuł ( ok. 500 g ),

      100 g mąki z ciecierzycy,

        oregano,

          bazylia,

            czosnek,

              pieprz,

                sól,

                  1 łyżka oleju z pestek winogron.

                    Brokuła obieramy z różyczek, łodygę kroimy na mniejsze kawałki i wszystko miksujemy w malakserze na drobne, sypkie kawałeczki.

                      Do brokuła dodajemy mąkę, przyprawy, olej i wyrabiamy ciasto.

                        Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy placek.

                          Pieczemy przez 30–35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

                          SOS:

                            1 puszka pomidorów,

                              1 por,

                                3 ząbki czosnku,

                                  kilka oliwek,

                                    2 solidne łyżki czerwonej soczewicy,

                                      bazylia,

                                        oregano,

                                          papryka czerwona słodka,

                                            1 łyżeczka sambal oelek,

                                              ok. 1/3 szklanki wody,

                                                olej z pestek winogron.

                                                  Na patelni podsmażamy por, do którego po chwili dodajemy czosnek.

                                                    Dodajemy na patelnię pomidory z puszki i je przesmażamy.

                                                      Soczewicę płuczemy i sprawiamy by sprawnym ruchem znalazła się z resztą ekipy ( soczewica sucha ). Doprawiamy.

                                                        Dolewamy gorącą wodę i czekamy, aż soczewica zmięknie.

                                                          Celowo nie podałem ilości przypraw, gdyż tak jak już kiedyś wspominałem, każdy ma inne smaki i powinien moc dań dopracować samemu. Niech się to odbywa na zasadzie : Sypiemy — smakujemy…itd.

                                                          Po wyciągnięciu pizzy z pieca, smarujemy ją sosem, układamy na niej pomidory lub ulubione przez nas dodatki i wykańczamy to świeżą bazylią. Jak widać na załączonych obrazkach, Pan Brokuł poradził sobie z włoskim wyzwaniem, myślę że można go zaangażować by zabawiał kubki smakowe częściej. Polecam wszystkim entuzjastom zdrowego żywienia i życzę smacznego.

                                                          Źródło: http://vegenerat-biegowy.blogspot.com

                                                          Podziel się:

                                                          Przeczytaj także:

                                                          Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

                                                          Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Dietetyczna pizza w 10 minut Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami 5 fit śniadań z płatków owsianych Bananowy chleb Przepis na dietetyczny żurek Dieta Kenijczyków, dzięki której wygrasz maraton Jedz co 3 godziny, a będziesz fit! Czy aby na pewno? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Posiłek po treningu? Obowiązek? Zdrowe śniadanie to podstawa Mleczko kokosowe - właściwości i zastosowanie Dietetyczny majonez - właściwości Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Zdrowe kanapki z awokado Poznaj siłę zarodków pszennych

                                                          Popularne w tym tygodniu:

                                                          Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe Przepis na kawowe naleśniki