Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie

Doszły mnie słuchy, że w dyskoncie spożywczym z owadem w logo, można nawiązać współpracę z niejakim Panem Brokułem, który za kilka złociszy oddaje się cały. Nie wiem jak udało mu się skręcić Madzię ( chyba ma koleś niezłą gadkę ), ale przyszedł z nią do domu i od razu zaczął się panoszyć. Żeby uśpić jego czujność, początkowo nie zwracałem na niego uwagi, wręcz ignorowałem go ostentacyjnie, nie reagując na jego zaczepki. W końcu się zmęczył i spokojnie zaległ w koszyku. Patrząc na ubranego w róże, tętniącego życiem Pana Brokuła opadającego z sił, w głowie już układałem plan jak sprawdzić jego rzekomą świetność. Postanowiłem go przetestować na polu kojarzonym z dużym strzałem kalorycznym. Nie przerywając snu, wrzuciłem go w wir przygotowań i po krótkim czasie, wylądował na słonecznej plaży piekarnika. O tym, czy wyszedł z niego zadowolony i czy moje oczekiwania zostały spełnione, napiszę poniżej.

SPÓD:

    1 brokuł ( ok. 500 g ),

      100 g mąki z ciecierzycy,

        oregano,

          Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

          bazylia,

            czosnek,

              pieprz,

                sól,

                  1 łyżka oleju z pestek winogron.

                    Brokuła obieramy z różyczek, łodygę kroimy na mniejsze kawałki i wszystko miksujemy w malakserze na drobne, sypkie kawałeczki.

                      Do brokuła dodajemy mąkę, przyprawy, olej i wyrabiamy ciasto.

                        Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy placek.

                          Pieczemy przez 30–35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

                          SOS:

                            1 puszka pomidorów,

                              1 por,

                                3 ząbki czosnku,

                                  kilka oliwek,

                                    2 solidne łyżki czerwonej soczewicy,

                                      bazylia,

                                        oregano,

                                          papryka czerwona słodka,

                                            1 łyżeczka sambal oelek,

                                              ok. 1/3 szklanki wody,

                                                olej z pestek winogron.

                                                  Na patelni podsmażamy por, do którego po chwili dodajemy czosnek.

                                                    Dodajemy na patelnię pomidory z puszki i je przesmażamy.

                                                      Soczewicę płuczemy i sprawiamy by sprawnym ruchem znalazła się z resztą ekipy ( soczewica sucha ). Doprawiamy.

                                                        Dolewamy gorącą wodę i czekamy, aż soczewica zmięknie.

                                                          Celowo nie podałem ilości przypraw, gdyż tak jak już kiedyś wspominałem, każdy ma inne smaki i powinien moc dań dopracować samemu. Niech się to odbywa na zasadzie : Sypiemy — smakujemy…itd.

                                                          Po wyciągnięciu pizzy z pieca, smarujemy ją sosem, układamy na niej pomidory lub ulubione przez nas dodatki i wykańczamy to świeżą bazylią. Jak widać na załączonych obrazkach, Pan Brokuł poradził sobie z włoskim wyzwaniem, myślę że można go zaangażować by zabawiał kubki smakowe częściej. Polecam wszystkim entuzjastom zdrowego żywienia i życzę smacznego.

                                                          Źródło: http://vegenerat-biegowy.blogspot.com

                                                          Podziel się:

                                                          Przeczytaj także:

                                                          Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

                                                          Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Brownie z batatem i rodzynkami Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty Dietetyczne kulki owsiane Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Dietetyczny makaron z wędzonym łososiem Chipsy z warzyw – pomysł na zdrową przekąskę Dietetyczna pizza w 10 minut 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tańsze alternatywy dla superproduktów Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Tych produktów nie jedz przed treningiem Jak przygotować domowy izotonik? Dietetyczny koktajl witaminowy Jak zerwać ze słodyczami? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Te sygnały świadczą o tym, że musisz zmienić dietę Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Dietetyczna nutella

                                                          Popularne w tym tygodniu:

                                                          Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 5 fit śniadań z płatków owsianych Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Pyszne i Zdrowe Naleśniki Kokosowe