Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie

Doszły mnie słuchy, że w dyskoncie spożywczym z owadem w logo, można nawiązać współpracę z niejakim Panem Brokułem, który za kilka złociszy oddaje się cały. Nie wiem jak udało mu się skręcić Madzię ( chyba ma koleś niezłą gadkę ), ale przyszedł z nią do domu i od razu zaczął się panoszyć. Żeby uśpić jego czujność, początkowo nie zwracałem na niego uwagi, wręcz ignorowałem go ostentacyjnie, nie reagując na jego zaczepki. W końcu się zmęczył i spokojnie zaległ w koszyku. Patrząc na ubranego w róże, tętniącego życiem Pana Brokuła opadającego z sił, w głowie już układałem plan jak sprawdzić jego rzekomą świetność. Postanowiłem go przetestować na polu kojarzonym z dużym strzałem kalorycznym. Nie przerywając snu, wrzuciłem go w wir przygotowań i po krótkim czasie, wylądował na słonecznej plaży piekarnika. O tym, czy wyszedł z niego zadowolony i czy moje oczekiwania zostały spełnione, napiszę poniżej.

SPÓD:

    1 brokuł ( ok. 500 g ),

      100 g mąki z ciecierzycy,

        oregano,

          Zobacz również: Wiosenny detoks

          bazylia,

            czosnek,

              pieprz,

                sól,

                  1 łyżka oleju z pestek winogron.

                    Brokuła obieramy z różyczek, łodygę kroimy na mniejsze kawałki i wszystko miksujemy w malakserze na drobne, sypkie kawałeczki.

                      Do brokuła dodajemy mąkę, przyprawy, olej i wyrabiamy ciasto.

                        Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy placek.

                          Pieczemy przez 30–35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

                          SOS:

                            1 puszka pomidorów,

                              1 por,

                                3 ząbki czosnku,

                                  kilka oliwek,

                                    2 solidne łyżki czerwonej soczewicy,

                                      bazylia,

                                        oregano,

                                          papryka czerwona słodka,

                                            1 łyżeczka sambal oelek,

                                              ok. 1/3 szklanki wody,

                                                olej z pestek winogron.

                                                  Na patelni podsmażamy por, do którego po chwili dodajemy czosnek.

                                                    Dodajemy na patelnię pomidory z puszki i je przesmażamy.

                                                      Soczewicę płuczemy i sprawiamy by sprawnym ruchem znalazła się z resztą ekipy ( soczewica sucha ). Doprawiamy.

                                                        Dolewamy gorącą wodę i czekamy, aż soczewica zmięknie.

                                                          Celowo nie podałem ilości przypraw, gdyż tak jak już kiedyś wspominałem, każdy ma inne smaki i powinien moc dań dopracować samemu. Niech się to odbywa na zasadzie : Sypiemy — smakujemy…itd.

                                                          Po wyciągnięciu pizzy z pieca, smarujemy ją sosem, układamy na niej pomidory lub ulubione przez nas dodatki i wykańczamy to świeżą bazylią. Jak widać na załączonych obrazkach, Pan Brokuł poradził sobie z włoskim wyzwaniem, myślę że można go zaangażować by zabawiał kubki smakowe częściej. Polecam wszystkim entuzjastom zdrowego żywienia i życzę smacznego.

                                                          Źródło: http://vegenerat-biegowy.blogspot.com

                                                          Podziel się:

                                                          Przeczytaj także:

                                                          Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

                                                          Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Ciasteczka owsiane 5 fit śniadań z płatków owsianych Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie

                                                          Popularne w tym tygodniu:

                                                          Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Czekoladowe raw cake Brownie z batatem i rodzynkami Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania?