KREM Z TOPINAMBURA

Po raz pierwszy z topinamburem spotkałem się 4 lata temu, kiedy jeszcze nie byłem tak zajarany na gotowanie. W świecie krąży opinia, że albo go pokochasz od pierwszego kęsa, albo go znienawidzisz. Moje pierwsze spotkanie, chyba nie było zbyt trafione, gdyż po usmażeniu okazało się, że ta bulwa jest niesmaczna. Nie wiem z czego to wynikało, może z mojej niewiedzy w zakresie przygotowania dania, czy może z kiepskiej jakości towaru. Nie zamierzam się jednak nad tym zastanawiać, gdyż próba której podjąłem się wczoraj, jest w 100 % udana. Topinambur będę przemycał do swoich dań, pielęgnując smak ( właściwy ), który udało mi się wczoraj wyczuć...

KREM:

  • 300 g topinambura,
  • 1 ziemniak,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • biała część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól.
  • puszka białej fasoli ( oczywiście można ją przygotować dzień wcześniej, gotując fasolę ),
  • olej z pestek winogron,
  1. Por podsmażamy z czosnkiem na oleju,
  2. Dorzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, oraz seler…chwilę podsmażamy.
  3. Topinambur obieramy i wrzucamy wraz z obranym ziemniakiem do smażących się już warzyw.
  4. Po upływie kilku minut wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej miękkości warzyw.
  5. Po ściągnięciu z palnika, zupę miksujemy, doprawiamy i zaciągamy mleczkiem kokosowym.

W trakcie gdy zupa się gotuje, my zabieramy się za ekspresowe chipsy z buraka.

  • 2 małe buraki,
  • tymianek,
  • papryka ostra,
  • pieprz ziołowy,
  • olej z pestek winogron.
  1. Buraki myjemy/szorujemy i tniemy na bardzo cienkie plastry.
  2. Układamy buraki na blaszce wyłożonej papierem.
  3. Skrapiamy buraki olejem i obsypujemy przyprawami ( przyprawy można dodać inne, lub
  4. dołożyć, te których Waszym zdaniem zabrakło ).
  5. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze ok 180 stopni.
  6. Po upływie tego czasu, przewracamy plastry na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
  7. Co jakiś czas, zerkamy na chipsy, gdyż france szybko się przypalają.

Po wyciągnięciu chipsów z pieca, nalewamy zupę na talerz, na środek wrzucamy garść fasoli, układamy chipsy i dla świeżości dodajemy kiełki. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo :)
Smacznego życzę ;)

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Marchewkowy serniczek Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella Wegańska wuzetka idealna! Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Zdrowe ciasto z kaszy Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Smaczne i odchudzające przekąski 4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe Co pić zamiast kawy żeby dodać sobie energii? Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado

Popularne w tym tygodniu:

FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania