Brownie z batatem i rodzynkami
PRZEMYSŁAW IGNASZEWSKI • dawno temu • 6 komentarzyZ pracy do domu wracałem naładowany jak Golf 3 uchodźcami i wiedziałem, że ten dzień nie skończy się na jednej potrawie. Tajfun więc wpadł do kuchni i po trzydniowej rozłące postanowił zaszaleć. Działania nie skończyły się na jednej potrawie, ale w dniu dzisiejszym zdradzę tylko jedną z nich, na osłodę dzisiejszego poranka.
Składniki:
- 1 spory batat (przed obraniem ważył 548 g),
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- ½ szklanka mąki ryżowej,
- 20–25 daktyli,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- ¼ szklanki wody,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- garść rodzynek,
- garść migdałów.
Sposób przygotowania:
1. Batata obieramy, kroimy w kostkę i ugotować na parze do miękkości.
2. Przestudzone bataty wrzucamy z daktylami i wodą do blendera i miksujemy na gładką masę.
3. Suche składniki mieszamy, po czym łączymy je z masą i rodzynkami. Powinienem dodać do środka kawałki czekolady, ale byłem tak zajarany tym co robię, że najzwyczajniej w świecie zapomniałem. Jeśli Wasze emocje będą mniejsze, koniecznie dorzućcie kilka pokruszonych kostek do ciasta.
4. Wyrobione ciasto układamy na blaszce (wymiar blaszki zapomniałem sprawdzić, ale jest to mniejsza blaszka w kształcie kwadratu — edycję przeprowadzę po powrocie do domu), wyłożonej papierem i pieczemy przez około 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Po przestudzeniu ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli i posypujemy migdałami.
Dla wszystkich, którzy kiedyś próbowali brownie, czy to z kaszy jaglanej, czy z dodatkiem buraków nie potrzeba lawiny słów by zachęcić do przygotowania tego prostego ciasta.
Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze