Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami

Przez moją kuchnię przewinęło się już mnóstwo pasztetów, ale ten który wyjechał z mojej kuchni w weekend, przebił wcześniej wykonane wypieki. Tym razem odstawiłem na bok dodatki warzywne i skupiłem się na nieco niestandardowych dodatku jakim jest kapusta kiszona. Początkowo myślałem, że smak jaki roztacza główny składnik, zdominuje cały pasztet i nic z tego nie wyjdzie, ale jakież było moje zaskoczenie, kiedy po pierwszym kęsie, moją twarz oblał, szerszy niż zwykle uśmiech. W trakcie przygotowywania półproduktów, roztaczał się w domu zapach iście świąteczny, dlatego następnym razem przy okazji grudniowych zmagań, nie zapomnę o tej propozycji kulinarnej.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 słoik pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy (270 g),
  • garść suszonych grzybów leśnych (porządna męska garść),
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 4 śliwki wędzone,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 150 ml passaty,
  • 2 cm kawałek papryki chilli,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • olej ryżowy lub zalewa z pomidorów,
  • bułka tarta.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.

Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju, w garnku z grubym dnem.

Przepisy z kaszą w roli głównej


Dodajemy do całości kapustę, pomidory suszone, grzyby odsączone z wody, śliwkę, chilli, oraz passatę.

Doprawiamy, chwilę jeszcze przesmażamy, po czym ściągamy z palnika i blendujemy na gładką masę.

Zobacz również: Zapomnij o nudzie na fitnessie - ćwicz bokwę

Masę mieszamy z ugotowaną kaszę jaglaną i jeśli chcemy uzyskać gładszą fakturę, możemy jeszcze kilka razy wjechać blenderem do garnka.

Masę przekładamy do formy, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, ugniatamy.

Pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wiem, że będzie ciężko powstrzymać się przed szybkim posmakowaniem tego pasztetu, ale uwierzcie, jeśli dotrwacie do następnego dnia, czeka Was bardzo miła niespodzianka. Pyszniejszego pasztetu jeszcze nie jadłem, a gdy go daję posmakować wszystkożernym znajomym, oburzają się na producentów sprzedających dziwne wytwory w aluminiowych pudełeczkach, które nawet nie dorównują temu co wyszło z mego piekarnika.

Myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać i jeszcze dziś przystąpić do kolejnej produkcji, gdyż to co widnieje na powyższych zdjęciach, to tylko wspomnienie. Pozdrawiam, życzę miłego dnia, oraz smacznego :)

Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Tych produktów nie jedz przed treningiem Bananowy chleb Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tańsze alternatywy dla superproduktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i jarmużem Rola imbiru w naszym codziennym życiu Azjatycki krem z marchewki Jakie właściwości mają ostrygi? Sok z cytryny - właściwości

Popularne w tym tygodniu:

Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Czekoladowe raw cake Brownie z batatem i rodzynkami Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Jakie ryby jeść podczas odchudzania?