Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i jarmużem

Zupa pomidorowa niekoniecznie musi być czymś nudnym i śmiało ją można wyszarpnąć z rankingu traumatycznych wspomnień kulinarnych z czasów dzieciństwa. Od czasu kiedy sam zacząłem gotować staram się tę zupę przyrządzać tak by była smaczna, a nie w sposób wyznaczony przez tradycyjne kanony. W związku z tym, że mamy okres zimowy i robienie zupy ze świeżych produktów nie wchodzi w grę, postanowiłem uderzyć w temat bardziej sycący i treściwy. Połączenie suszonych pomidorów oraz fasoli w pełni usatysfakcjonowało moje kubki smakowe.


Składniki:
- 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie,
- 1 puszka pomidorów świeżych lub passata,
- 1 szklanka fasoli ( sucha ) lub 2 sztuki fasoli zapuszkowanej ;)
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- 3 ziemniaki,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- jarmuż,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta papryki wędzonej,
- pieprz, sól.
- olej rzepakowy.
1. Fasolę moczymy dzień wcześniej, po czym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Punkt pierwszy możemy pominąć, gdy akcja jest spontaniczna i dysponujemy fasolą w formie zapuszkowanej.

2. Por w towarzystwie liścia laurowego i ziela angielskiego podsmażamy w garnku na oleju rzepakowym.
3. Dorzucamy pokrojone : marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler. Podsmażamy przez chwilę.
4. Zalewamy wszystko bulionem (ilość bulionu dostosowujemy do gęstości zupy, którą chcemy uzyskać) i gotujemy przez około 10 minut.
5. Dorzucamy do garnka pomidory z puszki, oraz odsączone z zalewy, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy.

6. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
7. Ściągamy z palnika, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy. Na miskę odkładamy kilka łyżek warzyw, a pozostałą część miksujemy na gładki krem. Wrzucamy do garnka ugotowaną fasolę, warzywa z miski i zagotowujemy przez chwilę.
8. Podajemy z jarmużem podsmażonym (obróbka termiczna, kilkusekundowa) w towarzystwie czosnku.
Gdyby nie moczenie fasoli, zupa spokojnie może stanąć w rankingu najszybszych propozycji kulinarnych, ale ludzie zabiegani śmiało niech wrzucają zapuszkowaną wersję. Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i na pewno nie pachnie rutyną i tradycją! Wyraźny smak suszonych pomidorów idealnie komponuje się z fasolą i lekko czosnkowym jarmużem…z drugiej strony…Nie będę się uzewnętrzniał i zachwycał się nad moim romansem garnkowym. Gorąco polecam i życzę smacznego :)


Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »Źródło: vegenerat-biegowy.blogspot.com
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze