KREM Z TOPINAMBURA
PRZEMYSŁAW IGNASZEWSKI • dawno temu • 7 komentarzyPo raz pierwszy z topinamburem spotkałem się 4 lata temu, kiedy jeszcze nie byłem tak zajarany na gotowanie. W świecie krąży opinia, że albo go pokochasz od pierwszego kęsa, albo go znienawidzisz. Moje pierwsze spotkanie, chyba nie było zbyt trafione, gdyż po usmażeniu okazało się, że ta bulwa jest niesmaczna. Nie wiem z czego to wynikało, może z mojej niewiedzy w zakresie przygotowania dania, czy może z kiepskiej jakości towaru. Nie zamierzam się jednak nad tym zastanawiać, gdyż próba której podjąłem się wczoraj, jest w 100 % udana. Topinambur będę przemycał do swoich dań, pielęgnując smak ( właściwy ), który udało mi się wczoraj wyczuć...
KREM:
- 300 g topinambura,
- 1 ziemniak,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- biała część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- ok 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz, sól.
- puszka białej fasoli ( oczywiście można ją przygotować dzień wcześniej, gotując fasolę ),
- olej z pestek winogron,
- Por podsmażamy z czosnkiem na oleju,
- Dorzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, oraz seler…chwilę podsmażamy.
- Topinambur obieramy i wrzucamy wraz z obranym ziemniakiem do smażących się już warzyw.
- Po upływie kilku minut wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej miękkości warzyw.
- Po ściągnięciu z palnika, zupę miksujemy, doprawiamy i zaciągamy mleczkiem kokosowym.
W trakcie gdy zupa się gotuje, my zabieramy się za ekspresowe chipsy z buraka.
- 2 małe buraki,
- tymianek,
- papryka ostra,
- pieprz ziołowy,
- olej z pestek winogron.
- Buraki myjemy/szorujemy i tniemy na bardzo cienkie plastry.
- Układamy buraki na blaszce wyłożonej papierem.
- Skrapiamy buraki olejem i obsypujemy przyprawami ( przyprawy można dodać inne, lub
- dołożyć, te których Waszym zdaniem zabrakło ).
- Pieczemy przez 10 minut w temperaturze ok 180 stopni.
- Po upływie tego czasu, przewracamy plastry na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
- Co jakiś czas, zerkamy na chipsy, gdyż france szybko się przypalają.
Po wyciągnięciu chipsów z pieca, nalewamy zupę na talerz, na środek wrzucamy garść fasoli, układamy chipsy i dla świeżości dodajemy kiełki. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo :)
Smacznego życzę ;)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze